11 septembrie 2024

Istoric

Badmintonul a fost practicat sub diferite denumiri (battledore, poona sau jeu-volant), inca din antichitate. Originile sale exacte rămân însă necunoscute.

Primele apariții oficiale ale acestui sport datează din perioada anilor 1850, unde era practicat în curțile regale și domnești din Anglia. În anul 1872 pe moșia Prințului de Beaufort ”Badminton House” are loc prima competiție oficială (de unde și denumirea modernă ”badminton”).

Astăzi, este unul dintre cele mai populare sporturi din lume având peste 250 de milioane de practicanți la nivel mondial. Poate fi practicat la toate categoriile de vârstă și satisface toate pretențiile de mișcare. Deși poate părea ușor în aparență, în realitate este un sport extrem de complex ce necesită calități deosebite, dar în același timp spectaculos (viteza mingii de pană în zbor este de aproximativ 400 km/oră).

Primele încercări de a organiza regulamentar competiţii de badminton s-au făcut de către Casa Copiilor din Tărgu-Mureş în decembrie 1975. La concursul dotat cu cupa ,,30 Decembrie” au participat elevi din 16 şcoli ale municipiului Tărgu-Mureş.

În 1976, Comitetul Judeţean U.T.C. Mureş organizează primul concurs interjudeţean de badminton, dotat cu ,,Cupa Mureşul”, la care au participat peste 100 jucători şi jucătoare din 12 judeţe.

Tot mai mulţi tineri si vârstnici au început să îndrăgească şi să practice acest joc. Răspăndirea lui a avut ca urmare înfiinţarea unor secţii de badminton pe lângă asociaţii şi cluburi sportive: Reșiţa, Cluj, Bucureşti, Braşov, Timişoara, Târgu Mureş, Baia Mare.

Primele întalniri internaţionale s-au desfăşurat la Tărgu Mureş în decembrie 1979, între echipele de copii şi juniori ale Casei Copiilor din Tărgu Mureş şi formaţiile similare din oraşul Zsombo a cărei echipa reprezentativă era campioana Ungariei la copii.

Federaţia Româna de Badminton a fost fondata în data de 29 ianuarie  1990 şi s-a reorganizat în conformitate cu Legea Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000 .